Daca ai peste 45 de ani trebuie sa stii ca riscurile care apar in urma somnului prea putin se imputineaza, in schimb somnul prelungit creste riscul de diabet, de obezitate sau de boli de inima. Deloc de neglijat este si informatia potrivit careia deficientele de somn pot fi ele insele generate de boli cronice. Astfel, apneea de somn sau insomnia se instaleaza si de aici inainte lucrurile nu mai sunt asa de simple. Dar cei sanatosi nu pot apela la o astfel de scuza pentru a justifica nerespectarea niciunui program de somn sau pentru a dormi prea mult in zilele libere. Nimeni nu vrea sa aiba o stare proasta pe tot parcursul zilei sau sa se simta molesit de cand se ridica din pat pana se pune din nou la culcare. Cei care dorm prea mult din nevoia de rasfat, pur si simplu pierd vremea, pentru ca somnul, in loc sa aduca energie, aduce cu sine letargie.
Somnul mult are doar cantitate, nu si calitate
Apropo de letargie, trebuie sa cunosti ca prea mult somn „invarte” gresit mecanismul de regenerare cerebrala, de sedimentare a informatiilor acumulate si de refacere a nivelurilor optime de fluide din corp. Intreg organismul devine confuz si babilonia dureaza ca o ceata care se ridica incet. Pana iti revii complet se face seara si trebuie sa dormi din nou, trebuie sa poti sa adormi din nou, pentru ca ceasul biologic ticaie si isi cere drepturile.
Prea mult somn strica pentru ca nu te odihneste si iti da peste cap organismul. Te oboseşte, te slabeste (ca tonus), te ingrasa (ca masa) si te face vulnerabil la problemele de sanatate. Plus ca mintea iti oboseste mai usor.
Un somn calitativ este acela care dureaza conform duratei standard de somn per specific de varsta. Prea mult somn strica.
Trezirea!