O pernă bună și o pilotă de calitate, călduroasă iarna și răcoroasă vara, sunt tot ce avem nevoie după o zi lungă de muncă, pentru un somn odihnitor. Și oricât de comodă ar fi o pernă, e bine de știut că și aceasta are o durată limitată de viață, chiar dacă nu stă înscris pe etichetă atunci când o cumpărăm.
În funcție de material și de calitate, o pernă, ca și pilota, începe să prezinte semne de uzură după primul an de utilizare. Chiar dacă nu pare, propria pernă și pilota devin un focar de paraziți și de alergeni. În timp, perna și pilota acumulează celule moarte de la nivelul scalpului, tenului și pielii, bacterii, mucegai, acarieni și alte impurități care nu ies la o simplă igienizare.
Specialiștii recomandă schimbarea pernei la cel puțin 2 ani, dacă nu vrem să avem probleme cu acneea și alergiile. Pentru persoanele cu o sensibilitate crescută, se recomandă chiar schimbarea după 6 luni de utilizare. În pernele vechi se pot acumula acarieni, aprticule de praf și celule moarte ale pielii care pot intensifica simptomele astmului și ale alergiilor.
Medicii alergologi spun că mulți alergeni comuni, precum acarienii și polenul, pot să se găsească atât în interiorul, cât și pe suprafețele pernelor. Acarienii, de regulă, se adapostesc în perne și în saltele, deoarece se hrănesc cu celulele de pe pielea noastră. Polenul este un factor declanșator frecvent al alergiilor, care adeseori se lipește de părul nostru, cand suntem afară, și apoi se mută pe suprafața pernei, când stăm întinși sau cnd dormim.
Ca să eviți să transferi polenul de pe păr direct pe fața de pernă, experții recomandă să îți faci duș și să îți speli părul înainte de culcare, în sezonul în care alergiile sunt “în floare”. Părul trebuie să fie uscat înainte de a te băga în pat, pentru că din cauza umezelii din podoaba capilară, se poate crea mucegaiul în pernele tale preferate.
Deja știm că specialiștii susțin că ar trebui să le schimbăm pernele la maxim doi ani, cu atât mai mult cu cât, după această perioadă pot fi un adevărat focar de paraziți și de alergeni, ele acumulând celule moarte epiteliale de la nivelul scalpului, tenului și restului pielii, urme de fire de păr, bacterii moarte și vii, mucegai, uneori chiar și insecte minuscule, acarieni și fecalele acestora.
Trebuie să ținem minte că perna are o durată de viață relativ redusă, dacă e să comparăm cu restul elementelor din echipamentul de somn. Folosirea îndelungată duce la aplatizarea ei, iar asta înseamnă că, în timp, nu se mai susține atât de bine, lucru care poate duce la serioase probleme cervicale.
Dacă ai o pernă clasică, din puf și pene sau fibră și nu ești sigur dacă a venit vremea să o schimbi, poți face următoarele teste pentru a afla adevărul:
• TEST 1 – Împăturește perna în 2 sau 3 și scoate aerul din ea. Dacă revine la forma inițială, înseamnă că încă poate oferi nivelul de susținere dorită de care ai nevoie.
• TEST 2 – Adaugă o greutate de cel puțin 300 g pe pernă. Daca perna își păstrează poziția împăturită sub greutate, înseamnă că a venit timpul să o schimbi; o pernă bună trebuie să respingă greutatea și să revină la forma inițială.
Conform specialiștilor, simpla schimbare a feței de pernă, spălarea, dezinfectarea ei cu substanțe specifice și utilizarea fierului de călcat după în timp nu sunt suficiente pentru a ne proteja de efectul acestui focar organic.
Specialiștii au analizat sute de perne pentru a vedea ce microorganisme se ascund în ele. În unele cazuri, pernele erau contaminate cu germeni care provoacă infecții respiratorii, de la acarieni, la mucegaiul microscopic răspunzător de aspergiloza pulmonară cronică, o boală de plămâni gravă.
Cel mai adesea, mucegaiul poate duce la reacții alergice, iar cele mai expuse sunt persoanele care suferă de astm, fumătorii sau cei care au o afecțiune cronică la nivelul plămânilor și căilor respiratorii.
Pentru a evita îmbolnăvirea, schimbați fețele de perna de cel puțin două ori pe săptămână sau chiar și mai des, mai ales dacă aveți părul lung și cu tendință la îngrășare si călcați-le mereu înainte de folosire, pentru a le steriliza.
Perna pe care dormim și pilota pe care folosim zilnic trebuie scuturate sau ”bătute” în fiecare dimineață. De asemenea, trebuie scoase la aerisit în aer liber de 2-3 ori pe săptămână, pe balcon, terasă sau la geam. O dată pe an e bine să ducem pernele, dar și pilota, la curățătorie, pentru că acolo, datorită aparatelor din dotare au parte de o spălare și de o uscare rapidă, comparativ cu mașina noastră de spălat de acasă.
Iar în final, după o durată de viață de aproximativ doi ani, indiferent cât de comode și dragi ne sunt, pernele trebuie aruncate și înlocuite, oricât de bine ar fi fost întreținute.
Persoanele alergice ar trebui să se orienteze spre perne cu puf sintetic ori spumă și să le evite pe cele umplute cu puf de pasăre, mult mai “disponibile” pentru a găzdui microorganismele amintite.
Si specialiștii în medicina chineză trăiesc cu credința că pernele trebuie schimbate o dată la unu-doi ani, motivația lor fiind aceea ca gândurile negre și problemele care ne frământă s-ar “acumula” și la nivelul structurilor organice ale pernei, provocând somn agitat și neodihnitor sau chiar insomnie, anxietate și stări depresive.
Adevărat sau doar superstiție, multe persoane constată că într-adevăr, somnul este mult mai plăcut și odihnitor pe o perna nouă, cu înălțime și consistentă potrivite cu necesitățile fiecăruia, mai ales că ele ajută la relaxarea zonei cervicale și occipitale.