Vrei să îți amenajezi livingul și nu ai nicio idee care să ți se pară potrivită sau ideală? Ți-am pregătit un scurt ghid care sa îți fie de folos în crearea unui design unic, un living care să emane o atmosferă călduroasă și primitoare.
Povestea amenajării începe prin dorința proprietarilor de a avea o locuință luminoasă, modernă și elegantă, fără elemente care să încarce inutil spațiul.
Atunci când vine vorba despre amenajarea locuinței, livingul este cel care implică un grad mai mare de atenție în alegerea mobilierului indicat, pentru ca acesta poate avea mai multe particularități. În plus, camera de zi trebuie sa fie utilată corespunzător, deorece reprezintă locul cel mai accesat din locuința fiecăruia.
Livingul este centrul casei, locul în care petrecem timp singur sau alături de familie, spațiul în care invităm musafirii, sau încăperea în care lucrăm de acasă. Livingul este, așadar, un spațiu multifuncțional și această caracteristică a lui este esențială pentru modul în care vei alege să-l amenajezi. Livingul sau camera de zi este o cameră amenajată special pentru petrecerea timpului pe parcursul zilei. Are o canapea, fotolii, televizorul, bibliotecă, dar și alte corpuri de mobilier, în funcție de nevoile personale.
Alege mobilierul în funcție de spațiu disponibil
Abia după ce vei stabili ce fel de cameră vrei să fie poți începe să cauți obiectele de mobilier, dar mai întâi stabilește unde și cum le vei așeza în spațiul pe care îl ai la dispoziție. Pentru că în funcție de dimensiunile încăperii vor fi și ideile legate de așezarea mobilei. De exemplu, nu vei îngrămădi într-un spațiu mic obiecte de mobilier masive, după cum nu vei aduna într-un spațiu mare obiecte de mobilier mici.
Definește culorile folosite prealabil
Orice strop de culoare în decorul livingului este binevenit. Îți sfătuim să alegi o culoare prealabil pentru o planificare mai eficientă. De exemplu, dacă alegi să zicem: turcoazul, o nuanță plăcută, curajoasă și vibrantă în același timp, care poate fi folosită într-o varietate de stiluri, ambiante și influente, te va duce cu gândul la exotic, la apa mării, la vacanța, la relaxare.
Turcoazul iese în evidență într-o amenajare nefiind neapărat o culoare închisă sau intensă. Chiar și prin simple tente poate fi un element de accent într-o cameră. Iată câteva idei de explorat.
Nuanțele deschise de turcoaz se pot folosi pentru a zugrăvi pereții din camera de zi. Pentru a avea o legătură între elemente, puteți să includeți și alte obiecte sau decorațiuni în nuanțe asemănătoare. Un abajur, un scaun otoman, tapițeria de la fotolii sau poate un tablou abstract în care turcoazul sau culoarea aleasă este predominant. Turcoazul poate fi combinat cu pastelurile în special în camere bine iluminate, eventual cu ferestre largi, perdelele sau draperiile turcoaz.
Pentru cei care preferă accente mai puternice, pot folosi tonuri mai închise de turcoaz pentru amenajări curajoase. Poți combina în acest caz cu mov sau portocaliu și note de maro-brun pentru a echilibra tonalitatea amenajării.
Îți recomandăm să mixezi culorile cu tipare de modele. Chiar dacă modelele sunt diferite, culoarea va fi legatură între elemente, creând astfel coeziune la nivelul amenajării. Simetria îți va oferi un sprijin vizual, astfel să folosești turcoaz pentru cel puțin două perne decorative sau două abajururi de lămpi.
Amenajare în funcție de funcționalitatea și activitățile desfășurate în living
Fii realist și plănuiește o amenajare pentru nevoile tale. Primești des musafiri, prietenii sunt la tine tot timpul pe canapea, ai copii, lucrezi de acasă sau din contra, ești mai tot timpul plecat si treci rar prin living? Cu siguranță, pentru fiecare din aceste scenarii, camera de zi va avea o configurație diferită, cu finisajele și piesele de mobilier adaptate fiecărui caz în parte.
Soluțiile practice și ideile creative te vor ajuta să conturezi spații funcționale, cu un ambient plăcut chiar dacă livingul tău este mic sau îngust. Renunță la abordarea clasică și alege o perspectivă mai pragmatică. Optează pentru strictul necesar și gândește-te cum poți înlocui piesele clasice cu variante care ocupă mai puțin loc. De exemplu, o bibliotecă pe un întreg perete poate lua și forma unor rafturi suspendate și astfel, spațiul să pară mai aerisit, mai fluent.
Îți recomandăm să alegi mobilier pe toată înălțimea camerei cu spații de depozitare ascunse. Poți adăuga oglinzi sau finisaj cu front lucios, preferabil în tonuri de alb, crem, bej, pentru a amplifica spațiul livingului. Dacă dorești să delimitezi livingul de o altă încăpere cum ar fi holul sau zona de dormit (în cazul unor garsoniere, loft sau open space), apelează la piese semitransparente precum riflajele din lamele de lemn.
Cromatic, recomandate sunt culorile si nuanțele deschise, în același ton, atât pentru pereți cât și pentru mobilier. Vor reprezenta o bază excelentă pentru a adăuga accente puternice chiar și într-un living mic. Echilibrează selecția culorilor având astfel un ambient unitar, armonios.
Chiar ai nevoie de două fotolii? Optează, în schimb, pentru o canapea confortabilă, tip colțar și vei avea astfel mai mult spațiu la dispozitie.
Covoare
Pentru a reuși să conferim aceste calități încăperii centrale a locuinței noastre, după ce am ales culoarea pereților, mobilierul și celelalte obiecte de decor, ajungem la alegerea covorului. Acesta trebuie să fie selectat cu grijă pentru a completa corect aspectul încăperii. Nici o cameră nu este completă fără un covor, fără puțină culoare, oricât de subtilă, pe podea. Covoarele amplasate pe pardoseala de lemn sau chiar pe gresie conferă senzație de căldura și de confort.
Pernele decorative
Pernele decorative și colorate sunt cea mai simplă metodă prin care poți să aduci mai mult confort în interior și, în același timp, să îți personalizezi locuința în funcție de preferințele tale. Alege o pernă decorativă colorată, o pernă cu model floral vesel sau cu imprimeu geometric care îți transformă casa într-un loc primitor și cald.
Pernele sunt excelente atunci când vrei să dai un plus de viață casei tale fără să o redecorezi în întregime: pe canapeaua din camera de zi, în patul din dormitor, pe banca din hol sau pe terasa.
Candelabrul si/sau veioze
La alegerea iluminatului principal pentru living ne concentrăm la aspectul vizual. Desigur acest lucru este foarte important pentru a ne putea bucura de lustră și să nu ne enervăm de fiecare când trecem pe lângă. Modul în care lustra se va potrivi este un aspect esențial în alegerea corectă. Depinde de designul general și echipare, pentru ca totul să fie cum trebuie.
Dacă abia construiți casa aveți ocazia să influențați amplasarea lustrei. Dacă intenționați să aveți un singur corp de iluminat central, este bine să fie amplasat în mijlocul încăperii. Acest lucru este suficient dacă livingul este într-adevăr mic. În caz contrar este bine să plasați mai multe corpuri de iluminat. Nu avem în vedere completarea iluminatului central cu diferite lămpi. La majoritatea livingul este folosit și pentru sala de mese. Această parte a livingului merită și ea o lustră. Ca și regulă se amplasează deasupra mesei. Aici puteți folosi un bec mai slab decât la a doua lustră, pentru ca în timpul mesei lumina să nu fie deranjantă pentru ochi.
Draperii
Daca nu există lumină puternică care să intre în casă, mai bine eviți alegerea unor draperii încărcate și grele. Niște storuri ușoare dintr-o țesătură neutră, naturală, filtrează intensitatea luminii la fel de eficient ca o draperie, dar într-un mod mai subtil. Alege storurile intr-o culoare complementară cu mocheta sau covorul, pentru un aspect mai elegant.
Alte elemente decorative
Alege un mobilier pe picioare pentru a nu-l percepe ca foarte masiv in ansamblul amenajării. Valabil atât pentru canapea, comodă, consolă sau dulapuri de înălțime medie.Pentru a împrospăta casa și pentru a da impresia de nou nu trebuie să reorganizezi toată casa sau să investești mulți bani în multe piese noi de mobilier. Este suficient un fotoliu și câteva elemente chei pe care să le folosești inteligent și pe care sa le pui în valoare într-un mod creativ.
Un taburet reprezintă o piesă de mobilier extrem de practică și utilă, întrucât nu ocupă mult spațiu, este ușor de manevrat și are dimensiuni reduse. Astfel, tabureții pot fi utilizați în diferite spații interioare, precum dormitor, hol, living.
Ține cont de reperele de stil de mai sus și interpretează-le în funcție de particularitățile locuinței tale. Îți dorim mult succes în planificarea și implementarea amenajării unui living de stil care să emane o atmosferă călduroasă și primitoare.